Benedict for brunch

Benedict for brunch

We zijn allemaal aan het brunchen geslagen. Lekker lui op de late zaterdag- of zondagochtend. Met je geliefde of met vrienden, altijd met koffie, meestal met eieren, soms met drank. Brunch is natuurlijk een samenvoeging van breakfast en lunch, een laat ontbijt of een vroege lunch dus. Rond 1895 maakt dit fenomeen naam in Engeland. De oorsprong zou liggen bij de hunting parties. De jacht werd onderbroken voor een picknick, zodat de heren weer op krachten konden komen. Een uitvinding van de upper class, want de general public kon het zich niet veroorloven om de ochtend te verlummelen.

De all time brunchfavoriet is Eggs Benedict. Over de herkomst zijn verschillende verhalen in omloop. De leukste versie is die over de flamboyante effectenhandelaar en aristocraat Lemuel Benedict. Hij zou op een brakke ochtend in 1894 in het Waldorf in New York gepocheerde eieren op toast, bacon en Hollandaise saus hebben besteld. Voilà, de uitvinding van het beste brunchgerecht voor je kater!

Er is ook een Britse versie met een ontbijtmuffin en gerookte ham. Toast of muffin, mij maakt het niet uit. Knapperig brood is wel een goed idee, de rest van het gerecht bestaat voornamelijk uit zachte texturen. Gaandeweg is er een vegetarische versie bedacht met spinazie, helemaal lekker is ham met spinazie. Maar de belangrijkste elementen zijn het perfect gepocheerde eitje en de Hollandaise saus.

Een ei pocheren is niet moeilijk. Neem een heel vers ei, dan is het wit nog stevig. Vul een pan met water en een flinke scheut natuurazijn. Pocheren doe je in water net onder het kookpunt. Maak alsjeblieft geen draaikolk, de opwaartse belletjes zorgen ervoor dat het ei mooi bij elkaar blijft. Een middelgroot ei heeft ongeveer 3 minuten nodig voor de perfecte garing. Neem een schuimspaan en voel het eitje. Het wit hoort stevig, de dooier zacht.

Dan de saus. Goede Hollandaise hoort lekker zuur te zijn. Helaas krijg je soms iets wat meer op lauwwarme fritessaus lijkt. Er zijn veel recepten en bereidingswijzen te vinden. Een goede versie herken je aan de juiste ingrediënten; eigeel, gastrique of witte wijnazijn en boter. Kijk voor de bereiding op Youtube. Bijvoorbeeld Jamie Oliver laat goed zien hoe het gaat.

Als je dit toch niet helemaal ziet zitten, ga dan naar een leuke brunchzaak. Check wel even of ze de Hollandaise zelf kloppen. En bestel er vooral een mimosa bij.

P.s Wist je dat de Eggs Benedict van Stek bij de beste van Amsterdam hoort?

26 X de lekkerste Eggs Benedict in Amsterdam om één voor één te gaan proeven