Doe mij maar een lockdown light

De lockdown door de ogen van onze chef.

Door Sacha Visser, Chefkok van Stek & culinair schrijver 

‘Yes!’ roept een klein stemmetje achter in mijn hoofd. Deze nieuwe lockdown light betekent immers wel dat ik nu elke dag kan uitslapen. Heerlijk, vooral nu de dagen korter worden en het kwik aanzienlijk daalt.

Tot ik de volgende dag in mijn keukentje bij STEK sta en om me heen kijk naar de leegte. Het is zo stil in de zaak dat ik mij begin te irriteren aan het geluid van de afzuiger. Het terras, met onze twee prachtige, net aangeschafte parasols met heaters, staat er lusteloos bij. Het weer lijkt met mij mee te voelen; het miezert zachtjes en waait hard. Het besef komt al snel: deze lockdown is zo licht nog niet. Niet voor de horeca. De gevolgen van het sluiten van onze deuren zijn desastreus voor mijn bazen als ondernemers en werkgevers en ik schaam mij al snel voor het missen van mijn volgende fooi.

Het ging de afgelopen weken juist zo goed. Veel mensen over de vloer, het toerisme trok weer aan en de sfeer was ontspannen ondanks de vele voorzorgsmaatregelen. Te ontspannen, zo blijkt nu. Het uitslapen gaat ook niet zoals gepland. Piekerend over het volgende take away menu en de onzekerheid rondom de duur van deze situatie, spring ik nu meestal vroeg uit bed.

Gelukkig creëert de horeca een bepaald soort flexibel mens. Wij passen ons snel aan aan een gegeven situatie. Zo was de ‘STEK Deli’ binnen twee dagen ready for business, was de site en het rooster aangepast en stonden wij met zijn allen vol positiviteit te koken, te schrobben en te poetsen. Lieve vaste gasten steken ons dagelijks een hart onder de riem door onze koffietjes en befaamde stek tosti’s af te halen en de bestellingen voor ons 3 gangen date night menu stromen langzaam maar zeker binnen.

Het terras staat er ook iets vrolijker bij. Een van de felgekleurde parasols staat nu dagelijks open om langslopende mensen te begroeten. Op onze take away bar staat een flesje desinfecterende gel verscholen tussen de takken van een gezellige plant en onze ramen zijn beklad met levendige teksten en QR-codes met het afhaalmenu. Ik voel mij optimistisch.