Zodra je afgestudeerd bent, ga je een baan zoeken. Dat werd mij, en velen met mij, ingepeperd. De horecabaan die ik al jaren met veel plezier had, was dat zeker niet in de ogen van mijn boomerouders. Ik voelde me dan ook min of meer verplicht om de eerste fulltimebaan die me werd aangeboden te accepteren. Van die payroll af, je eigen boontjes doppen.

Spijt van de serieuze carrière na mijn studie heb ik zeker niet. Tijdens mijn tijd bij Tele2 leerde ik excellen, business cases bouwen, woonde ik maanden in het mooie Stockholm, leerde ik de liefde van mijn leven kennen en spaarde ik een deel van het startkapitaal voor mijn onderneming bij elkaar. Maar ik ben het niet eens met mijn ouders (what’s new?), horeca is een serieuze baan!

Na een kleine zeven jaar in loondienst, kroop het bloed toch waar het niet gaan mocht. Richting het ondernemerschap en de horeca. Niet iedereen in mijn omgeving stond te juichen, mijn ouders (beiden ondernemers) zagen me liever veilig in loondienst.

Gelukkig was ik niet alleen, met Liselotte Ouwerling aan mijn zijde voelde ik me gesterkt om mijn plan door te zetten. Met de kennis van nu snap ik ze beter, mijn ouders. Ondernemen brengt veel verantwoordelijkheid en zorgen met zich mee en horeca is hard werken voor weinig. We hadden destijds geen oor voor de bezwaren, we waren redelijk naïef en zagen dus geen beren op de weg. En we hadden beiden degelijke en bruikbare werkervaring opgedaan.

Toen we ons midden in de existentiële crisis die het dertigers dilemma heet bevonden, begonnen we met werken aan een businessplan. Ook daar ben ik mijn werkgever van des tijds dankbaar voor; ze gaven me de ruimte om dit te doen. Toen ons Stek plan haalbaar bleek te zijn, gingen we minder werken om vervolgens helemaal op te zeggen toen we de stappen naar realisatie konden zetten.

De moraal van dit verhaal?

1. Je hoeft niet te luisteren naar je ouders! Of naar andere mensen die het beste met je voor hebben maar risico-avers zijn.

2. Weet je dat je liever iets anders zou doen? Je kunt je daadwerkelijke verlangen niet voor altijd onderdrukken. Luister naar je hart!

3. Misschien kun je werken aan je droom zonder al je zekerheden meteen in te leveren. Bespreek het met je werkgever (als je voelt dat daar ruimte voor is).

4. Zoek een partner in crime! Twee weten meer dan eén en het horeca-ondernemerschap is een uitdagende baan die je wil delen.

5. Maak een goed plan en ga ermee naar buiten. Vraag zoveel mogelijk feedback van vrienden, collega’s, familie en schakel hulp in van mensen met meer kennis en ervaring.

Zeker, zelf het wiel uitvinden is ook waardevol. Het is leerzaam, maar ook duur en het duurt lang. We begonnen ook in een andere tijd. De kennis en kunde die we goed hadden kunnen gebruiken, was niet zo beschikbaar als nu. Er waren geen (online) coaches, mentors, cursussen. En ook al is er nu een wildgroei, er zijn er ook die je echt vooruit kunnen helpen.

Wij helpen startende ondernemers starten zonder beginnersfouten. Je bespaart leergeld en tijd dankzij onze waardevolle kennis en ervaring. We zetten samen meteen de juiste stappen in het spannende proces van droom naar realiteit.

Benieuwd naar hoe we je zouden kunnen helpen? Stuur ons een DM.